Zoals zoveel mensen storen Arja Sprengers & Bert Grolleman zich aan de manier waarop omgegaan wordt met voeding. De 80/20 regel gaat op voor de gemiddelde supermarkt: het assortiment bevat 80% vulling en hooguit 20% voeding.
Ongeacht het jaargetijde is (bijna) alles verkrijgbaar in Nederland. Best fijn, maar het houdt wel in dat voeding over de hele wereld getransporteerd (vaak gevlogen) wordt. Met heel veel uitstoot tot gevolg. De druppel die de emmer liet overlopen, was een verpakking met 4 appeltjes uit Nieuw Zeeland. Verder weg van Nederland is niet mogelijk. Terwijl we in Nederland een Betuwe vol met appels hebben!
En dan hebben we ook nog het gesleep met dieren door Europa. Voornamelijk om subsidies te verkrijgen in verschillende landen. De gekte ten top.
Arja Sprengers & Bert Grolleman hadden natuurlijk gewoon kunnen blijven mopperen. Omdat het allemaal niet goed is. Maar ze deden wat anders: ze stroopten de mouwen op en gingen er iets aan doen.
Ze bedachten een alternatief voor vlees. En daarbij wilden zij uitgaan van iets dat in eigen land verkrijgbaar is. Zo kwamen zij op:biologische bruine bonen uit Zeeland.
Vele experimenten volgden en nu is het SKAL-gecertificeerde YOi op de markt.