veelgestelde vragen

productinformatie

Ja, YOi bevat geen gluten of andere allergenen. De productie is in een ruimte waarin ook geen allergenen worden gebruikt.

Ja, de haver die wij in YOi verwerken, is gecertificeerd glutenvrij.

Ja, YOi is allergeenvrij en bevat dus geen van de hieronder beschreven stoffen.

Allergeenvrij: de Europese wetgeving heeft 14 stoffen als voedingsallergeen benoemd. Dit zijn: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren. Geen van deze stoffen zit in YOi dus iedereen kan het eten.

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Energie: 156 kcal / 653 kJ
  • Eiwitten: 13 gram
  • Koolhydraten 14 gram (0 g suiker)
  • Vetten: 2,2 gram (0,5 g verzadigd)
  • Vezels: 14 gram
  • Zout: 0,8 gram

YOi bevat de volgende ingrediënten:

bruine bonen*, kikkererwten*, zilvervliesrijst*, havervlokken*, rijsteiwit*, zeezout, natuurazijn* en schimmelcultuur. * = biologisch

 

YOi bevat geen vitamine B12. Eet je helemaal niets dierlijks dan moet je dit weten over B12.

Ja, YOi is Skal gecertificeerd onder nummer: 110334

YOi, duurzaam voor moeder aarde

Peulvruchten hebben een hoge opbrengst per hectare en hoeven nauwelijks bemest te worden. Ze halen, door een symbiose met bacteriën, stikstof uit de lucht en slaan het op in bolletjes aan de wortels om zich te voeden. Na de oogst kunnen de planten door de aarde worden gewoeld en voorzien zo de grond van meststoffen én verbeteren de structuur.

gebruik

Na productie is YOi  6 weken houdbaar in de koeling (4-7 graden).

Na opening is het minimaal 5 dagen houdbaar in de koeling. Je kunt het ook invriezen en dan is het 1 jaar houdbaar.

Ingevroren is YOi minimaal 1 jaar houdbaar (-20 graden).

Ja! Als je het product direct na aankoop invriest op -20 graden, dan is het minimaal 1 jaar houdbaar.

hoeveelheden

YOi is erg voedzaam. Je hebt er lang een verzadigd gevoel van.

Het is lastig aan te geven hoeveel je ervan nodig hebt, omdat je het op heel veel manieren kunt gebruiken. Vroeger (de aardappelen-groente-vlees-tijd) was de richtlijn 50 à 100 gram vlees.

Wat we kunnen aangeven, is hoeveel een gemiddeld persoon nodig heeft om zich lekker verzadigd te voelen.

Bij alle bereidingen is het een beetje afhankelijk van hoe je het combineert. Doe je er rijst en groente bij? Dan heb je maar weinig YOi nodig. Is YOi het hoofdbestanddeel van je maaltijd en doe je er een topping op? Dan kun je wat meer gebruiken om lekker gevuld te worden.

Onze ervaring is: na een mooie lunch op basis van YOi denken we ’s avonds vaak “doe mij alleen maar een beetje yoghurt”.

Als je een plak in grote stukken snijdt en deze stukken belegt met iets lekkers, en er verder niets bij eet, ga dan uit van maximaal een plak per persoon. Dat is 200 gram. Voorlópig heb je dan geen honger meer!

Als je de plak met een lekkere topping op een broodje eet, met wat groentes erbij, reken dan op een halve plak per persoon. Dat is 100 gram.

Als je een plak in kleine stukjes snijdt en die stukjes bakt en lekker kruidt of marineert, ga dan uit van 50 à 100 gram per persoon. Je eet daar immers meestal rijst en een groentegerecht bij.

overig

YOi is verkrijgbaar via de webshop, rechtstreeks bij de makers. 

En bij

Beter Levend, Buitensingel 19, Zutphen

De Nieuwe Graanschuur, Bloemendalseweg 19, Amersfoort

Op de kaart in de horeca:

Eetwinkel van Mien, Grutstraat 49 Doetinchem

Brasserie Op Duur, Rijksstraatweg 109, Olst

We zijn op zoek naar geschikte winkels. Ken je een winkel waar het in het assortiment zou passen, vertel ze dan maar over YOi van ZwamBoon. Samen komen we verder!

In de horeca is YOi verkrijgbaar bij:

BijRipperda in Olst

Brasserie op Duur in den Nul

Tessa’s Place/Delicatessa, Harenbergweg 1, Zutphen

Eetwinkel van Mien , Grutstraat 49 Doetinchem

Theehuis De Stokte
De Stokte 2, Dalfsen

ZwamBoon is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 – 17:30 en op zaterdag van 10.00 – 14:30 uur. Op maandag zijn wij gesloten. Voor afspraken of workshops op andere tijden, neem telefonisch contact op of vul het formulier in op de contactpagina