vegan recepten

wat is vegan

Vegan is een afkorting van veganistisch. En veganistisch houdt in dat er geen dierlijke producten worden gebruikt. Een vegan recept is dus een recept zonder dierlijke producten.

Veganistisch gaat een stuk verder dan vegetarisch. Er wordt door een veganist geen vlees van een dier gebruikt. Maar ook geen dierlijke producten. Daarom eet een veganist geen eieren, melk en melkproducten. Leer en bont komen ook van dieren. En tenslotte zijn er producten waarvoor dierproeven worden gedaan. Die gebruikt een veganist daarom ook niet.

Vegetarisch houdt in dat er geen vlees van dieren wordt gebruikt.

vegan recepten

wat eet een veganist

Dierlijke producten bevatten veel eiwitten. En die heeft ieder mens nodig. Een veganist eet geen dierlijke producten. Daarom moet een veganist een andere eiwitbron aanspreken.

Ook planten leveren veel eiwitten. Een veganist haalt zijn eiwitten uit de consumptie van plantaardige producten. ‘Plant based diet’ wordt dit ook wel genoemd.

Denk daarbij aan:
peulvruchten
groente
fruit
aardappels
granen
zaden
pitten
noten
en aan alle voedingsmiddelen die gemaakt worden op basis van deze producten.

In een plantaardig dieet zitten in principe genoeg eiwitten.

Eigenlijk gaat het om de bouwstenen van de eiwitten: aminozuren. Dierlijke eiwitten lijken erg op onze lichaamseigen eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren. Een compleet aminozuurprofiel noem je dat. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan maken. Daarom moeten we die met onze voeding binnenkrijgen. Plantaardige eiwitten hebben in tegenstelling tot dierlijke eiwitten meestal geen compleet aminozuurprofiel.

 

YOi heeft een compleet aminozuurprofiel

YOi van ZwamBoon heeft dit wel. Omdat er behalve eiwitten uit peulvruchten, ook eiwitten uit rijst en haver inzitten. Hierdoor bevat YOi alle essentiële aminozuren. YOi is daarom een volwaardige vleesopvolger.

Wat niet in plantaardige eiwitten voorkomt, is vitamine B12. Daarom kan een veganist ervoor kiezen om een voedingssupplement met vitamine B12 te nemen. Die zijn verkrijgbaar in drogisterij en supermarkt.

vegan recept

vegan recepten

YOi van ZwamBoon is vegan. Hierdoor is het een prima basis voor een veganistische maaltijd.

Op deze website staan veel recepten met YOi. Bijna allemaal vegan recepten. Ook staan er vegetarische recepten op. Die zijn met alternatieven voor melkproducten vaak makkelijk veganistisch te maken.

 

De volgende vegan recepten zijn al helemaal vegan:

Pastasaus met YOi Rulgehakt
Arepa, glutenvrij broodje
Broodje YOi Burger
Mierikswortel veganaise
Allergeenvrij brood
Vegan snack
Oosterse YOi reepjes
YOi met ananas limoen jam
Oosters groentegerecht met YOi
Hummus
Andijviestamppot met YOi
YOi met tomatensalsa

De overige recepten tover je ook zo om in vegan recepten. Neem voor de melk- of ei-producten gewoon een vegan alternatief.

Met de vegan recepten op deze website is veganistisch koken een koud kunstje!

yoi is vegan

YOi is een vegan product met een compleet aminozuurprofiel. Alle essentiële aminozuren in één plantaardig product.
YOi is gefermenteerd en daardoor licht verteerbaar.
Doordat YOi veel vezels bevat, is het zeer voedzaam.

Als je YOi vergelijkt met brood, heeft YOi ten eerste minder calorieën, ten tweede meer vezels, ten derde meer eiwit. Doordat YOi veel vezels bevat, verzadigt het langer.

Hierdoor ben je met YOi met minder calorieën langer verzadigd.