vegetarische recepten

wat is vegetarisch

Vegetarisch. De term komt uit de Engelse taal, van het woord vegetarian. Waarbij het woord vegetables (groente) daar de oorsprong weer van is.

Vegetarisch wil zeggen een dieet zonder gedode dieren of producten daarvan. Melk- of melkproducten worden wel gegeten. Dat komt immers van een levend dier. Gelatine niet. Omdat dat wordt gemaakt van botten.

YOi van ZwamBoon lijkt qua voedingswaarde op vlees. Het is 100% plantaardig en past dus prima in een vegetarisch recept.

Wel of geen vis

Of een vegetariër wel of geen vis eet, ligt aan de vegetariër zelf. De definitie van vegetarisch ligt niet voor iedereen even zwart/wit.

 

 

vegetarisch recept

wat eet een vegetariër

Zoals hierboven al geschreven: dat verschilt nogal. In ieder geval wel producten van levende dieren. Denk daarbij aan eieren, melk en melkproducten. Een vegetariër kan dus nog redelijk makkelijk eiwitten eten.

Ook planten leveren veel eiwitten. ‘Plant based diet’ wordt dit ook wel genoemd.

Denk daarbij aan:
peulvruchten
groente
fruit
aardappels
granen
zaden
pitten
noten
en aan alle voedingsmiddelen die gemaakt worden op basis van deze producten.

In een plantaardig dieet zitten in principe genoeg eiwitten.

Eigenlijk gaat het om de bouwstenen van de eiwitten: aminozuren. Dierlijke eiwitten lijken erg op onze lichaamseigen eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren. Een compleet aminozuurprofiel noem je dat. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan maken. Daarom moeten we die met onze voeding binnenkrijgen. Plantaardige eiwitten hebben in tegenstelling tot dierlijke eiwitten meestal geen compleet aminozuurprofiel.

YOi heeft een compleet aminozuurprofiel

YOi van ZwamBoon heeft dit wel. Omdat er behalve eiwitten uit peulvruchten, ook eiwitten uit rijst en haver inzitten. Hierdoor bevat YOi alle essentiële aminozuren. YOi is daarom een volwaardige vleesopvolger.

Wat niet in plantaardige eiwitten voorkomt, is vitamine B12. Daarom kan een veganist ervoor kiezen om een voedingssupplement met vitamine B12 te nemen. Die zijn verkrijgbaar in drogisterij en supermarkt.

vegan recept

vegan recepten

YOi van ZwamBoon is vegan. Hierdoor is het een prima basis voor een veganistische maaltijd.

Op deze website staan veel recepten met YOi. Bijna allemaal vegan recepten. Ook staan er vegetarische recepten op. Die zijn met alternatieven voor melkproducten vaak makkelijk veganistisch te maken.

 

De volgende vegan recepten zijn al helemaal vegan:

Pastasaus met YOi Rulgehakt
Arepa, glutenvrij broodje
Broodje YOi Burger
Mierikswortel veganaise
Allergeenvrij brood
Vegan snack
Oosterse YOi reepjes
YOi met ananas limoen jam
Oosters groentegerecht met YOi
Hummus
Andijviestamppot met YOi
YOi met tomatensalsa

De overige recepten tover je ook zo om in vegan recepten. Neem voor de melk- of ei-producten gewoon een vegan alternatief.

Met de vegan recepten op deze website is veganistisch koken een koud kunstje!

yoi is vegan

YOi is een vegan product met een compleet aminozuurprofiel. Alle essentiële aminozuren in één plantaardig product.
YOi is gefermenteerd en daardoor licht verteerbaar.
Doordat YOi veel vezels bevat, is het zeer voedzaam.

Als je YOi vergelijkt met brood, heeft YOi ten eerste minder calorieën, ten tweede meer vezels, ten derde meer eiwit. Doordat YOi veel vezels bevat, verzadigt het langer.

Hierdoor ben je met YOi met minder calorieën langer verzadigd.