Yoi is allergeenvrij

Wat is een allergeen?

Een allergeen is een eiwit dat een allergische reactie kan opwekken. Deze kunnen in voedsel zitten, maar er bestaan ook inhalatieallergenen (denk aan pollen in de lucht) en contactallergenen (denk aan sommige metalen in oorbellen).

Een allergische reactie is een overdreven reactie van ons afweersysteem op een normaal gesproken ongevaarlijk stofje (het allergeen). Als je meer wilt weten over hoe zo’n allergische reactie eruit kan zien, lees dan verder.

In deze tekst beperken wij ons in dit bericht tot de voedselallergenen.

Het aantal mensen dat allergisch reageert op voeding neemt enorm toe. Hierdoor kunnen veel mensen  niet meer zomaar alles eten. Iedereen kent wel iemand die geen gluten mag. Of geen lactose.

 

Europese richtlijnen

In Europa zijn richtlijnen vastgelegd voor wat allergenen zijn. Er is gekeken welke allergenen regelmatig voorkomen. Europa heeft de volgende 14 voedingsmiddelen als ‘allergeen’ betiteld:

  • Granen met gluten (een eiwit), zoals tarwe (ook spelt!), rogge, gerst en haver
  • ei
  • vis
  • pinda (een peulvrucht!)
  • noten (o.a. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • soja
  • melk, inclusief lactose (dit geldt niet voor melkzuur, dit is slechts de naam van een zuur en heeft niets met melkproducten te maken.)
  • schaaldieren
  • weekdieren
  • selderij (blad-, bleek- en knolselderij)
  • mosterd
  • sesamzaad
  • sulfiet, een conserveermiddel vaak gebruikt in wijn of gedroogde vruchten
  • lupine, een peulvrucht die in Nederland ter test geteeld wordt

 

Verschillen binnen Europa

Er zijn flinke verschillen tussen Europese landen. Zo komt de mosterdallergie in Nederland weinig voor, maar in Frankrijk veel vaker. Ook wij zien tegen mosterd zelden of nooit bezwaren. En mosterd staat er wel op. Bij proeverijen horen wij vaak dat mensen niet goed tegen verse paprika’s kunnen. En paprika staat niet op de lijst. Deze lijst is dus een Europa-brede lijst, wat niet wil zeggen dat in Nederland deze 14 allergieën veel voorkomen.

YOi is allergeenvrij

YOi is allergeenvrij

YOi van ZwamBoon is volledig allergeenvrij. Dat wil dus zeggen dat geen van de hiervoor genoemde 14 allergenen in YOi zitten.

Wij streven ernaar producten te maken die iedereen mag eten. Daarom vermijden wij de allergenen.

Haver staat hier in het rijtje met glutenbevattende granen. Van nature bevat haver geen gluten. Er kan echter makkelijk kruisbesmetting plaatsvinden. De haver die wij in ons product gebruiken, wordt speciaal geteeld in Finland. Daar wordt de haver geteeld zonder kans op kruisbesmetting. Er wordt met een speciale machine geoogst, die alleen voor de haver wordt gebruikt. Hierdoor wordt kruisbesmetting (granen mét gluten) voorkomen.

 

Wat betekent dit voor restaurants

Het aantal mensen dat allergisch reageert op voeding neemt enorm toe. Al deze mensen kunnen niet meer zomaar alles eten. Als een groep mensen een restaurant binnenkomt, mag de één geen lactose, de ander geen gluten, de derde geen noten etc., etc.  Menig chef-kok raakt hiervan in de stress.

Daarmee hebben wij rekening gehouden bij de ontwikkeling van onze vleesopvolger. YOi hebben wij allergeenvrij ontwikkeld. Hierdoor mag iedereen YOi eten.YOi is allergeenvrij