YOi maaltijdbasis met zelfgemaakte jam

Ingrediënten

Je kunt jam maken van alleen rode vruchten. Dan heb je best veel vruchten nodig voor een paar potten jam. Door te experimenteren met combinaties heb ik ontdekt dat rabarber (een groente!) een heel fijne toevoeging is. Het geeft je jam volume én, doordat rabarber een zuurtje heeft, werkt het als een smaakversterker. Je krijgt een heerlijke frisse, halfzoete jam.
Deze jam is heerlijk op een stuk gebakken YOi Maaltijdbasis. Zo start jouw dag met een goed ontbijt!

YOi Maaltijdbasis
beetje olie

Voor de jam:
750 gram gemengd rood fruit: frambozen, aardbeien, blauwe bessen, kersen zonder pit, aalbessen etc.
500 gram rabarber in smalle repen gesneden
500 gram geleisuiker speciaal

YOI maaltijdbasis met jam

bereiding

Bestrijk de YOi Maaltijdbasis met een beetje olie. Bak hem 5 minuten in de contactgrill (of pan, of broodrooster). Beleg de plak met de heerlijke halfzoete jam, waarvan je het recept hier vindt:

Maak jouw eigen halfzoete zomerjam:
De rabarber in smalle repen van ongeveer een halve centimeter snijden. Ontdoen van draden is niet nodig. In een grote, hoge pan de stukjes rabarber met de rode vruchten en de geleisuiker speciaal goed door elkaar roeren. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 3 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. De halfzoete jam goed doorroeren en in schoongemaakte potten scheppen (afwasmachine 65 graden is voldoende schoon). De potten tot de rand vullen en direct sluiten. De potten laten afkoelen. Eventueel een keer omkeren, zodat de stukjes fruit zich goed door de jam verdelen.