Recept allergeenvrij brood bevat geen allergenen, het is dus glutenvrij, lactosevrij, notenvrij etc. Geen van de 14 door de EU aangewezen allergenen zijn in dit brood aanwezig. In principe mag iedereen dit dus eten.
Hoe maak je het:
- Verwarm de (hetelucht) oven voor tot 190 graden.
- Meng het lijnzaad met de 60 ml (= 4 eetlepels) water en roer dit goed door. Laat dit 5 minuutjes staan, zodat het lijnzaad gaat wellen.
- Los het natriumbicarbonaat op in een beetje van het water.
- Voeg de gemalen havervlokken, de havervlokken, psylliumvezels en het zout bij elkaar en meng dit met een lepel.
- Meng nu het lijnzaadmengsel met de gemengde droge bestanddelen en doe dan het overige water met de azijn erbij.
- Als laatste meng je het opgeloste natriumbicarbonaat er goed door. Je deeg is nu klaar.
- Het mengsel in een, met bakpapier bedekte, brood-/cakevorm doen en bakken in een voorverwarmde oven, op 190 graden in 40 minuten.
Tip: het is lekker als je bovenop het brood wat zonnepitten strooit!
Na het bakken het brood uit de vorm halen en op een rekje laten uitdampen en afkoelen.
Variaties:
Gebruik 50 gram havervlokken en 50 gram kikkererwten meel in plaats van de 100 gram havervlokken. Dit geeft het brood een beetje een notige smaak.
Een dunne plak van dit haverbrood smaakt prima als basis voor een broodje YOi burger!
Wat denk je van haverbrood met ananas/limoenjam?